Canım Ülkem
Eurovision 2016'da Kırım Tatarı sanatçı Jamala'nın kazanması Ukrayna'da yarışmanın gelecek yıl yapılacağı yerle ilgili bir tartışma başlattı. Rusya, Eurovision'dan çıkan birinciliğin siyasi olduğunu iddia etti.
Bu duruma göre yarışma seneye Rusya'nın kriz ve hatta savaş halinde olduğu Ukrayna'da ya da daha kötüsü Kırım'da yapılacak. Sonuç siyasi mi peki? Tabiki her sene olduğu gibi sonuç siyasi. Bu tarz büyük organizasyonlar daima siyasi emeller için kullanılmıştır. Ülkelerin denge politikaları bu organizasyonlarda ön plana çıkar. İşe rüşvette karışır çoğu zaman. Örneğin 2020 Olimpiyatlarını rüşvetle alan Tokyo.
Eurovision şarkı yarışmasında ki temel sıkıntı ise oylama sistemi. Eurovision Şarkı Yarışması oylaması yüzde elli televoting ve yüzde elli jüri oylamasının kombine edilmesiyle gerçekleştirilir. Her ülke beğendiği on şarkıyı bir-yedi ve sekiz, on, on iki puan ile ödüllendirir. Ülkeler, kendileri için oy kullanamaz. Bu durumda siyasi olarak sorun yaşadığın ülkeye şarkıya bakmadan puanını verirsin.
Biz ülke olarak ileri görüşlülüğümüzü burada kullandık ve yarışmalara birkaç yıldır katılmıyoruz. Rusya'da sonunda anladı ya da herkes biliyor da işine geldiği gibi davranıyor sanki. (Eurovision yarışmasına tekrar katılırsak şarkıcı önerim; Engin Nurşani)
0 yorum: