2016 Turizm Krizi Kelebek Etkisi Oluşturur mu?


Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır. Yani bir kesimi etkileyen olayın sonra toplumu etkilemesi. Örneğin; Suriye savaşı bir iç mesele iken sadece bir bölgeyi etkiliyor iken daha sonra olayın kelebek etkisi ile yayılıp bütün dünyayı etkilemesi gibi.

Gelelim konumuza, 2016 yılı turizmde görülen kriz kelebek etkisi ile bütün alanları etkileyip ülkede bir krize sebep olur mu? Sorunun cevabını hemen vereyim, büyük çaplı bir krize sebep OLMAZ. Nedeni ise hepimizin bildiği bir şey. 

Değerli arkadaşlar ülkemizde malesef bir tatil kültürü oluşamamıştır. 1980 lerin başında şimdiki ege ve akdeniz kıyıları normal köylerken tatil köyleri haline gelmeye başladı ve insanlarımız tatile çıkmaya karar verdiler ama o zaman da şimdiki gibi fiyatlar uçuk denecek derecede idi. İnsanımızda tatile çıkma kültürü oluşmasına izin vermediler ve tamamen yabancı turiste yönlendiler. Bu yöneliş her geçen gün arttı ve yabancı turist bizim yerli turist yanında hor görüldü. İnsanımızda 5 günlük tatile 3000 tl- 5000 tl vermek yerine günübirlik sahil keyfi veya pikniklerle günü geçiştirdiler. Kabuğunu kırıp tatile çıkan insanlarımızsa memlekette 1 tl ye aldıkları suya 5 tl ve hatta yerine göre 10 tl verince bir daha tatile çıkmadı. Yani şuan kıyı bölgelerinde yaşanan turizm krizi bizim geçim derdinde olan vatandaşımızın pek umurunda değil. Bu durum ufak çaplı bir ekonomik krize sebep olsa da büyü çaplı olmayacağı kesin. Halbuki sırf gelen turistleri yolmak için açılan dükkanlar normal fiyattan satış yapsaydı da halkımız belirli aralıklarla hep tatile çıksaydı. Bu zor bir durum değil tamamen kültür meselesi. Bizim ailemiz her yaz 1 hafta tatile mutlaka gitse idi bizde şimdi çoluk çocuğumuzla o tatile mutlaka çıkardık. Bugün Alanya, Kaş, Bodrum, Kuşadası ve Çeşme esnafı kan ağlıyorsa buna da üzülürüm ama bugüne kadar yapılanı da yazmam lazım. Plaja giderken havlu almak için girdiğim bir dükkanda biraz muhabbet ettikten sonra havlu ne kadar dedim 30 euro cevabını aldım. Evet benim yerli turist olduğumu biliyor ve benim memleketimde benden havlu için 30 euro istiyor. Krize sevinilmez ama şimdi müstehak size dememek için kendimi zor tutuyorum..   

Related Post

Next
Previous
Click here for Comments

2 yorum:

avatar

Antalyada yaşayan biri olarak, turizm bu yıl gerçekten berbat.Yerli turist genelde esnafın gözünde önemli değil.Size katılıyorum bu konuda. Bloguma beklerim.Hayırlı günler.

avatar

Yorumunuz için teşekkür ederim umarım her şey daha iyiye güzele doğru gider