Otokontrol Nedir?

kredi kartı


Otokontrol kişinin kendi kendini yönetme yetisidir. Kendi kendini kontrol eden mekanizmadır. Tehlike oluşturacak durumlar önceden tespit edilerek, karşılığındaki işlem yürütülür. Oto kontrolün üç önemli öğesi var:

-odaklanma (bir işe yoğunlaşıp, disiplinli bir şekilde çalışmak),
-odak dışındakileri engelleme (engelleyici kontrol)
-bilişsel esneklik (odak noktasını kontrollü olarak ve istendiği zaman değiştirebilmek).


Otokontrolün bize günümüzde en fazla ihtiyaç olduğu zamanlar kredi kartı kullanım anlarıdır. Bir önce ki yazıda kredi kartı limiti ile ilgili bir paylaşım yapmıştım. Günümüzün hastalığı olan dengesiz kredi kartı kullanımı ancak otokontrol ile düzgün şekilde kullanılabilir. İnsanların kredi kartı kullanırken hisleri nelerdir? Bu sorunun tek cevabı; sanki hiç geri ödemesi yapılmayacak hissinin insanı etkisi altına almasıdır. 

Alış-veriş ve beraberinde kredi kartı kullanımı kadınlar tarafından daha sıklıkla ve dengesizce kullanıldığı tespit edilmiştir. Otokontrol eğitiminin pozitif ayrımcılık ilkesi gereği sadece kadınlara verilmesi bile aile ve ülke ekonomisini olumlu yönde etkileyecektir. Emin olun :)

Related Post

Next
Previous
Click here for Comments

2 yorum:

avatar

Kart kulanmıyarak katkıda bulunuyorum ekonomiye:)) Eşim kullanıyor ,bütçeye orantılı kullanıldığın da sorun yok şükür:)
Bu kartlar yaşamımıza hiç sıkıntı yaratmayacak armağan paketleri gibi bırakıldı insanların kucağına, ee akıl var fikir var diyeceğiz de öyle süslediler ki millet olayı anlayana kadar birleri gerçekten arzu ettiği durumu oluşturmuş oldu.

avatar

Kredi kartı tam bir esarettir, kontrollü kullanmak ise günümüzde çok güç. Yorumunuz için teşekkür ediyorum :)